MEP Hasselt 16 april 2023 - 21 april 2023

Programma

MEP Hasselt 2023

Het MEP 2023 vindt plaats in Hasselt.

Na een zeer geslaagde editie in Etten-Leur in 2020 hebben we wegens de coronamaatregelen helaas een jaar geen editie van het MEP Noord-Brabant en Vlaanderen kunnen organiseren. In 2022 hebben we daarom een aangepaste editie gehad op verschillende locaties in Noord-Brabant en Vlaanderen. De eerste hybride variant van MEP Noord-Brabant en Vlaanderen.

Gelukkig hebben we nu meer vrijheden terug, dus kunnen we ook weer een nieuwe editie organiseren. De parlementari√ęrs, journalisten en begeleiders van de deelnemende scholen uit Vlaanderen en Noord-Brabant strijken een week lang neer in Hasselt. Het Virga Jessecollege neemt de organisatie van deze editie op zich.

Hasselt is de hoofdstad van de Vlaamse provincie Limburg. De modestad aan de Demer heeft een gezellige stadskern en herbergt onder meer een interessant modemuseum. Daarnaast heeft de stad een bruisend karakter. De jaarlijkse Jeneverfeesten zijn daar een voorbeeld van, maar ook het bekende festival Pukkelpop zal bij velen bekend zijn. Zoals de slogan van de stad al zegt: Hasselt heeft het.

Een inspirerend decor voor de deelnemers aan het MEP 2023!

WAT BETEKENT HET OM EEN EUROPEAAN TE ZIJN?

Het is voor jonge mensen die opgroeien in de Europese Unie belangrijk om bezig te zijn met hun Europese identiteit. Het MEP wil dit bewustzijn bevorderen met simulatie-zittingen van het Europees Parlement. Daarom organiseert elke provincie haar eigen MEP-week die weer de opmaat vormt voor een nationale en zelfs internationale conferen-tie. In Nederland en Belgi√ę zijn hier duizenden leerlingen bij betrokken.

ZES DAGEN SAMENWERKEN

In de afdeling MEP Noord-Brabant/Vlaanderen zijn dertien Brabantse scholen gekoppeld aan dertien Vlaamse scho-len. Elk scholenpaar vertegenwoordigt zes dagen lang een van de Europese lidstaten. De deelnemende leerlingen
(ASO/bovenbouw VWO) krijgen posten in verschillende commissies, bijvoorbeeld milieubeheer, economische zaken of voedselveiligheid. Elke commissie buigt zich vervolgens over een actueel vraagstuk en formuleert een resolutie met daarin verschillende oplossingen voor grens-overschrijdende problemen in de EU. Uiteindelijk presente-ren en debatteren de jonge Europarlementari√ęrs over hun resolutie in het parlement, waarna een stemming volgt.

SIMULATIE OP HOOG NIVEAU

De kennismaking met het complexe proces van Europese besluitvorming vraagt veel inleving. Deelnemers kleden zich formeel en bezigen parlementair taalgebruik. Soms kan de spanning Ô¨āink oplopen. Hoe pakt mijn speech uit? Krijgt onze resolutie wel een meerderheid van de stem-men? Al die factoren bij elkaar zorgen voor inzicht in het belang van samenwerking tussen verschillende lidstaten. Het dagenlang vergaderen, onderhandelen, speechen en debatteren geeft een enorme impuls aan de communi-catieve vaardigheden. Dankzij de bewonderenswaardige inzet en toewijding van de jeugdige parlementari√ęrs haalt elke editie weer een hoog niveau.

VERBLIJF

Veruit de meerderheid van de deelnemers is weg van thuis. Daarom overnachten ze op locatie in Etten-Leur. Zo krijgt de simulatie een extra dimensie. Leerlingen leren wat democratie is en wat het betekent om van mening te verschillen. Tegelijkertijd verblijven ze in een andere stad: zelfstandiger dan thuis. Het sluit allemaal naadloos aan bij de missie van het MEP om ‚Äď in contact met anderen ‚Äď bezig te zijn met de eigen identiteit.

MEDIA

Elk jaar wekt het MEP de belangstelling van de pers. Lokale omroepen maakten items over eerdere edities en ook de gedrukte media schrijven over de bijzondere simulatie met een internationaal tintje. De bijdrage van prominente politici zorgt steevast voor publiciteit. Eerder sprak Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, de algeme-ne vergadering toe. Lokale en nationale politici onderstre-pen het belang van het MEP en leveren een bijdrage.

IK WORD
DEELNEMER

IK WORD
DEELNEMER

Kan ik ook meedoen?

Als je school is aangesloten bij MEP Noord-Brabant en je zit in vwo 4 dan kun je solliciteren naar een plaatsje in de MEP-delegatie.

Welke scholen zijn aangesloten bij het MEP?

MEP Noord-Brabant werkt samen met MEP Vlaanderen. Elke editie doen er in totaal 26 scholen mee. De ene helft uit Brabant, de andere helft uit Vlaanderen.

Hoe werkt de landenverdeling?

Elke school vertegenwoordigt een EU-lidstaat en stuurt een afvaardiging van zes leerlingen. De deelnemers worden vervolgens verspreid over de twaalf verschillende commissies waar zij hun land vertegenwoordigen.

Wat moet ik aan?

Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement. Je kruipt in de huid van een Europarlementari√ęr en elke deelnemer wordt ook zo behandeld. Om je goed in te leven in deze rol, dien je je ook passend te kleden. Dus geen spijkerbroek, shirt, kort rokje of sneakers. De dresscode is: gekleed als een parlementari√ęr. Nu heeft niet iedereen een mantelpakje of maatpak klaarliggen. Kijk daarom eens in de kast van je ouders of informeer bij vrienden of familie. Zelf iets kopen mag natuurlijk, maar is zeker niet verplicht.

Ook journalisten komen goed gekleed, zo breng je in stijl verslag uit.

Die dresscode valt eigenlijk toch wel mee?

Nee, we zijn daar heel precies in. Wie zich niet aan de dresscode houdt, wordt op maandag aangesproken door het presidium. Als je outfit op dinsdag niet in orde is, moet je ‚Äď helaas ‚Äď vertrekken.

lees meer

IK WORD
GASTOUDER

IK WORD
GASTOUDER

Ik wil mij opgeven als gastouder. Wat kan ik verwachten?

Deelnemers zijn een week bij u te gast. Op zondag komen ze om 17:00 uur aan met hun bagage. De meesten hebben ook een fiets bij zich. De MEP-week duurt tot vrijdag, die ochtend moeten de deelnemers zich om 8:30 uur verzamelen met al hun bagage en eigendommen.

 

De organisatie van het MEP wijst deelnemers vooraf op de volgende regels:

Respecteer de regels van het gastgezin.
Wees beleefd en maak ’s nachts geen lawaai.
Maak afspraken over het verloop van de dagen. Deelnemers eten bijvoorbeeld alleen op zondag-, dinsdag- en woensdagavond bij het gastgezin.
Geef aan wanneer je vertrekt en wanneer je terugkomt.
Alcoholgebruik onder de 18 jaar is niet toegestaan.

 

Welke eisen stelt het MEP aan een gastgezin?

U verwelkomt liefst twee deelnemers.
U geeft bijzonderheden aan. Zijn er huisdieren? Heeft u ervaring met bepaalde allergie√ęn of eetgewoonten?

 

Hoe werkt het?

U ontvangt van ons een e-mail met de gegevens van uw gasten.
De leerlingen nemen contact met u op en informeren wat zij moeten meenemen.
Leerlingen zorgen zelf voor vervoer tijdens de MEP-week, maar u kunt natuurlijk met ze meedenken. Heeft u bijvoorbeeld een fiets te leen of bent u bereid om ze te halen en brengen?
Dagelijks geven uw gasten aan wanneer ze vertrekken en weer terugkomen. Soms komen zij later terug dan afgesproken, bijvoorbeeld omdat zij een amendement schrijven op een resolutie of een tegenspeech voorbereiden. Uw flexibiliteit wordt in die gevallen op prijs gesteld.
Het feest op donderdagavond eindigt om 23:00 uur. Leerlingen vertrekken dan naar het gastgezin, tenzij u dit te laat vindt.

 

lees meer

IK WIL
SPONSOREN

IK WIL
SPONSOREN

Mediabelangstelling

Sponsoring van het MEP kan zeer lucratief zijn voor uw onderneming of instelling. Elke editie spreken vooraanstaande politici de volgende generatie toe. Alleen al hun komst geeft het MEP cachet, waardoor we steevast kunnen rekenen op belangstelling vanuit de media. Als sponsor verbindt u uw naam aan dit educatieve evenement met allure.

 

Politiek

Als politiek evenement kunnen we rekenen op aanmoediging vanuit de provincie Noord-Brabant. Zij treedt al sinds jaar en dag op als hoofdsponsor van dit evenement. Daarnaast ondersteunt de gemeente waar de MEP-editie plaatsvindt ons door bijvoorbeeld vergaderlocaties beschikbaar te stellen of in de vorm van een subsidie.

 

Smaakmakers van de toekomst

Naast steun vanuit de politiek krijgen we steeds vaker sponsorverzoeken van lokale bedrijven en instellingen. Hotels, restaurants, lokale banken, Rotary Clubs, maar ook onderwijsinstellingen voor vervolgonderwijs en zelfs vakbonden zien in dat MEP-deelnemers de smaakmakers van de toekomst zijn. Zij sponsoren een editie door bijvoorbeeld eenmalig een bedrag te schenken, gratis vergaderlocaties aan te bieden of de catering tegen sponsortarief te verzorgen. Als tegenprestatie plaatsen we uw logo op deze website, maar ook in onze krant. En vanzelfsprekend ontvangt u een uitnodiging voor de opening of afsluiting van de week.

lees meer

IK BEN
BEGELEIDER

IK BEN
BEGELEIDER

Voorbereidingen

Maanden voordat de MEP-week plaatsvindt, stellen de begeleiders de commissiethema’s vast. Vervolgens maken de commissievoorzitters, het presidium en de begeleiders van verschillende scholen kennis met elkaar tijdens een voorbereidingsbijeenkomst. Dan worden tijdens een loting de thema’s en de landen verdeeld. Vanaf dat moment begint de inhoudelijke voorbereiding en gaan de begeleiders hun leerlingen op school  klaarstomen voor deelname aan de MEP-week. Deze inhoudelijke component zorgt ervoor dat veelal docenten geschiedenis en maatschappijleer meedoen als begeleider, maar ook docenten van andere vakken en zelfs directieleden begeleiden de MEP-week.

Observeren

De hoofdtaak van de begeleider tijdens het eerste deel van de MEP-week is het bezoeken van de verschillende commissies die elk op een eigen locatie vergaderen. Daar observeren ze de gang van zaken binnen de commissie. In welke sfeer verloopt het debat? Weet elke deelnemer zijn land op een correcte manier te vertegenwoordigen? Heeft de commissievoorzitter grip op het proces? Welke deelnemers springen eruit? In het tweede deel van de week observeren de begeleiders de plenaire vergadering onder leiding van het presidium.

 

Ingrijpen taboe

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat deelnemers de vergaderingen zelf in goede banen leiden. Het is voor begeleiders dan ook taboe om in te grijpen. Uiteraard heeft een begeleider als coach indirect wel degelijk invloed op het proces. Zo kunnen zij in de pauzes deelnemers waar nodig een beetje oppeppen of juist wat afremmen. Of de commissievoorzitter ergens op attenderen. Deze manier van coachende begeleiding zorgt ervoor dat deelnemers in een week tijd een enorme ontwikkeling doormaken.

lees meer

IK BEN
OUD-MEP’ER

IK BEN
OUD-MEP’ER

Deelnemer gezocht! Ik word deelnemer

Meedoen aan het MEP is een hele ervaring. Je kruipt in de huid van een Europarlementari√ęr. Een week lang ben je met niets anders bezig dan vergaderen, onderhandelen, speechen en debatteren. Dat vereist motivatie en doorzettingsvermogen. Hieronder lees je de meest gestelde vragen en het antwoord daarop:

Kan ik ook meedoen?

Als je school is aangesloten bij MEP Noord-Brabant en je zit in vwo 4 dan kun je solliciteren naar een plaatsje in de MEP-delegatie.

Welke scholen zijn aangesloten bij het MEP?

MEP Noord-Brabant werkt samen met MEP Vlaanderen. Elke editie doen er in totaal 26 scholen mee. De ene helft uit Brabant, de andere helft uit Vlaanderen.

Hoe werkt de landenverdeling?

Elke school vertegenwoordigt een EU-lidstaat en stuurt een afvaardiging van zes leerlingen. De deelnemers worden vervolgens verspreid over de twaalf verschillende commissies waar zij hun land vertegenwoordigen.

Wat moet ik aan?

Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement. Je kruipt in de huid van een Europarlementari√ęr en elke deelnemer wordt ook zo behandeld. Om je goed in te leven in deze rol, dien je je ook passend te kleden. Dus geen spijkerbroek, shirt, kort rokje of sneakers. De dresscode is: gekleed als een parlementari√ęr. Nu heeft niet iedereen een mantelpakje of maatpak klaarliggen. Kijk daarom eens in de kast van je ouders of informeer bij vrienden of familie. Zelf iets kopen mag natuurlijk, maar is zeker niet verplicht.

Ook journalisten komen goed gekleed, zo breng je in stijl verslag uit.

Die dresscode valt eigenlijk toch wel mee?

Nee, we zijn daar heel precies in. Wie zich niet aan de dresscode houdt, wordt op maandag aangesproken door het presidium. Als je outfit op dinsdag niet in orde is, moet je ‚Äď helaas ‚Äď vertrekken.

lees meer
Gastouders gezocht! Ik word gastouder

IK WORD GASTOUDER

Voor deze editie zoekt het MEP geen gastouders.

Ik wil mij opgeven als gastouder. Wat kan ik verwachten?

Deelnemers zijn een week bij u te gast. Op zondag komen ze om 17:00 uur aan met hun bagage. De meesten hebben ook een fiets bij zich. De MEP-week duurt tot vrijdag, die ochtend moeten de deelnemers zich om 8:30 uur verzamelen met al hun bagage en eigendommen.

 

De organisatie van het MEP wijst deelnemers vooraf op de volgende regels:

Respecteer de regels van het gastgezin.
Wees beleefd en maak ’s nachts geen lawaai.
Maak afspraken over het verloop van de dagen. Deelnemers eten bijvoorbeeld alleen op zondag-, dinsdag- en woensdagavond bij het gastgezin.
Geef aan wanneer je vertrekt en wanneer je terugkomt.
Alcoholgebruik onder de 18 jaar is niet toegestaan.

 

Welke eisen stelt het MEP aan een gastgezin?

U verwelkomt liefst twee deelnemers.
U geeft bijzonderheden aan. Zijn er huisdieren? Heeft u ervaring met bepaalde allergie√ęn of eetgewoonten?

 

Hoe werkt het?

U ontvangt van ons een e-mail met de gegevens van uw gasten.
De leerlingen nemen contact met u op en informeren wat zij moeten meenemen.
Leerlingen zorgen zelf voor vervoer tijdens de MEP-week, maar u kunt natuurlijk met ze meedenken. Heeft u bijvoorbeeld een fiets te leen of bent u bereid om ze te halen en brengen?
Dagelijks geven uw gasten aan wanneer ze vertrekken en weer terugkomen. Soms komen zij later terug dan afgesproken, bijvoorbeeld omdat zij een amendement schrijven op een resolutie of een tegenspeech voorbereiden. Uw flexibiliteit wordt in die gevallen op prijs gesteld.
Het feest op donderdagavond eindigt om 23:00 uur. Leerlingen vertrekken dan naar het gastgezin, tenzij u dit te laat vindt.

 

lees meer
Sponsoren gezocht! Ik word sponsor

IK WIL SPONSOREN

Wat betekent het om een Europeaan te zijn? Dat is voor veel jongeren geen vanzelfsprekende vraag. Toch is het belangrijk dat zij bezig zijn met hun Europese identiteit. Daarom biedt Stichting MEP Noord-Brabant/Vlaanderen talentvolle jongeren de kans om in een simulatie een week lang kennis te maken met het complexe proces van Europese besluitvorming. Om dit mogelijk te maken zijn we afhankelijk van uw steun. Wilt u bijdragen aan de volgende editie? Mail dan naar penningmeester@mepnoordbrabant.nl en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Mediabelangstelling

Sponsoring van het MEP kan zeer lucratief zijn voor uw onderneming of instelling. Elke editie spreken vooraanstaande politici de volgende generatie toe. Alleen al hun komst geeft het MEP cachet, waardoor we steevast kunnen rekenen op belangstelling vanuit de media. Als sponsor verbindt u uw naam aan dit educatieve evenement met allure.

 

Politiek

Als politiek evenement kunnen we rekenen op aanmoediging vanuit de provincie Noord-Brabant. Zij treedt al sinds jaar en dag op als hoofdsponsor van dit evenement. Daarnaast ondersteunt de gemeente waar de MEP-editie plaatsvindt ons door bijvoorbeeld vergaderlocaties beschikbaar te stellen of in de vorm van een subsidie.

 

Smaakmakers van de toekomst

Naast steun vanuit de politiek krijgen we steeds vaker sponsorverzoeken van lokale bedrijven en instellingen. Hotels, restaurants, lokale banken, Rotary Clubs, maar ook onderwijsinstellingen voor vervolgonderwijs en zelfs vakbonden zien in dat MEP-deelnemers de smaakmakers van de toekomst zijn. Zij sponsoren een editie door bijvoorbeeld eenmalig een bedrag te schenken, gratis vergaderlocaties aan te bieden of de catering tegen sponsortarief te verzorgen. Als tegenprestatie plaatsen we uw logo op deze website, maar ook in onze krant. En vanzelfsprekend ontvangt u een uitnodiging voor de opening of afsluiting van de week.

lees meer

IK BEN BEGELEIDER

Ieder jaar wordt de MEP-week begeleid door docenten van de deelnemende scholen uit Noord-Brabant en Vlaanderen. Tijdens deze bijzondere week beoordelen zij deelnemers op hun inzet. Want de beste debaters kunnen doorstromen naar de landelijke en zelfs Europese edities van het MEP. Sommigen keren juist na een jaar terug als commissievoorzitter of ‚Äď weer een jaar later ‚Äď als voorzitter van het presidium, het driekoppige gezelschap dat de hele week de plenaire vergadering voorzit.

Voorbereidingen

Maanden voordat de MEP-week plaatsvindt, stellen de begeleiders de commissiethema’s vast. Vervolgens maken de commissievoorzitters, het presidium en de begeleiders van verschillende scholen kennis met elkaar tijdens een voorbereidingsbijeenkomst. Dan worden tijdens een loting de thema’s en de landen verdeeld. Vanaf dat moment begint de inhoudelijke voorbereiding en gaan de begeleiders hun leerlingen op school  klaarstomen voor deelname aan de MEP-week. Deze inhoudelijke component zorgt ervoor dat veelal docenten geschiedenis en maatschappijleer meedoen als begeleider, maar ook docenten van andere vakken en zelfs directieleden begeleiden de MEP-week.

Observeren

De hoofdtaak van de begeleider tijdens het eerste deel van de MEP-week is het bezoeken van de verschillende commissies die elk op een eigen locatie vergaderen. Daar observeren ze de gang van zaken binnen de commissie. In welke sfeer verloopt het debat? Weet elke deelnemer zijn land op een correcte manier te vertegenwoordigen? Heeft de commissievoorzitter grip op het proces? Welke deelnemers springen eruit? In het tweede deel van de week observeren de begeleiders de plenaire vergadering onder leiding van het presidium.

 

Ingrijpen taboe

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat deelnemers de vergaderingen zelf in goede banen leiden. Het is voor begeleiders dan ook taboe om in te grijpen. Uiteraard heeft een begeleider als coach indirect wel degelijk invloed op het proces. Zo kunnen zij in de pauzes deelnemers waar nodig een beetje oppeppen of juist wat afremmen. Of de commissievoorzitter ergens op attenderen. Deze manier van coachende begeleiding zorgt ervoor dat deelnemers in een week tijd een enorme ontwikkeling doormaken.

lees meer

IK BEN OUD-MEP’ER

Deed je mee aan een eerdere editie van het MEP? Hier staan alle foto‚Äôs van de afgelopen edities bij elkaar. Kijk snel naar de foto van jouw commissie. Misschien zit er ook wel een foto bij tijdens een van de commissievergaderingen of terwijl je de plenaire vergadering toespreekt. Geniet nog even lekker na, jonge Europarlementari√ęr!

Programma

Natuurlijk draait de MEP-week vooral om de simulatie ‚Äď met de plenaire sessies en de vergaderingen van de commissies. Maar daaromheen gebeurt nog veel meer. De deelnemers krijgen een gevarieerd programma aangeboden.

Zondag 16 april 2023 Locatie: Hasselt

Details
 • 11.00-00.00

  Definitieve planning volgt later.

Maandag 17 april 2023 Locatie: Hasselt

Details
 • 08.00-22.00

  Definitieve planning volgt later.

Dinsdag 18 april 2023 Locatie: Hasselt

Details
 • 08.00-22.00

  Definitieve planning volgt later.

Woensdag 19 april 2023 Locatie: Hasselt

Details
 • 08.00-22.00

  Definitieve planning volgt later.

Donderdag 20 april 2023 Locatie: Hasselt

Details
 • 08.00-22.00

  Definitieve planning volgt later.

Vrijdag 21 april 2023 Locatie: Hasselt

Details
 • 08.00-16.00

  Definitieve planning volgt later.

Downloadpagina
leerlingen

werkdocumenten

klik hier

1. SEDE EP-Commissie Veiligheid en Defensie

Bekijk

Het vraagstuk van een veranderende rol van de EU in het geopolitieke landschap.

De vroegste voorloper van de Europese Unie, de EGKS, plaatste de productie van kolen en staal onder het gezag van een gemeenschappelijke Hoge Autoriteit om zo oorlogen tussen de erfvijanden Frankrijk en Duitsland “materieel onmogelijk te maken”. Ook haar opvolgers legde de nadruk van het buitenlands beleid op de realisatie van een internationaal systeem van recht en markt, waarbij conflicten via neutrale instanties werden opgelost in plaats van met machtsmiddelen, zoals militaire dreiging en protectionistische handelsmaatregelen. Voor militaire aangelegenheden leunt de EU al decennia lang op de VS. Het geopolitieke landschap is echter aan het veranderen.

De EU, met name Frankrijk, werd in 2021 verrast door het trilaterale veiligheids- en defensieverdrag tussen Australi√ę, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten (AUKUS). De drie landen gaan samenwerken op gebied van onder andere cyber, quantumtechnologie en onderwatersystemen.

Dit verdrag laat zien dat de belangen van de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten steeds verder uiteen lopen. Na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is nog maar 20 procent van het budget van de NAVO afkomstig van EU-landen. De EU richt zich met name op de instabiliteit in naburige regio’s en hoopt dat de Verenigde Staten als belangrijkste lid van de NAVO de EU zal beschermen tegen Rusland. De VS is zich echter aan het voorbereiden op een machtsstrijd met China, die een groeiende maritieme militaire macht heeft.

De vraag is dus of de EU in dit veranderend geopolitieke landschap haar (voornamelijk) diplomatieke koers kan behouden of haar militaire capaciteit moet versterken.

Opdracht aan de commissie:
Op welke wijze moet de EU omgaan met de huidige veranderingen in het geopolitieke landschap?

2. DEVE EP-Commissie Ontwikkelingssamenwerking

Bekijk

Het vraagstuk van een nieuw Europees asiel- en migratiebeleid.

Migratie is een complex vraagstuk met vele facetten die allemaal moeten worden afgewogen: de veiligheid van mensen die internationale bescherming vragen of een beter leven zoeken, de zorgen van de landen aan de buitengrenzen van de EU, die vrezen dat zij niet voldoende capaciteit hebben om migranten op te vangen en die solidariteit van andere nodig hebben of de bezorgdheid van andere EU-lidstaten, die vrezen dat hun eigen nationale asiel-, integratie- of terugkeerstelsels niet zullen zijn opgewassen tegen grote aantallen migranten, als de procedures aan de buitengrenzen niet worden nageleefd.

Het huidige migratiebeleid kwam de afgelopen jaren verder onder druk te staan. De vluchtelingenstromen uit onder andere Syri√ę, Libi√ę en Afghanistan zijn moeilijk te stoppen, ondanks de migratiedeal met Turkije uit 2016.
De EU is de afgelopen vijf jaar niet in staat gebleken om het migratiebeleid te herstellen. Het lijkt erop dat de Europese landen eerder uit elkaar groeien. Gemakkelijk wijzen de noordelijke landen naar de zuidelijke landen. Daardoor lijkt een gezamenlijke oplossing steeds verder weg. Zijn er rampen nodig om vooruitgang te boeken?
Met het nieuwe migratie- en asielpact uit 2020 deed de Commissie al een eerste aanzet tot gemeenschappelijke oplossingen voor Europese problemen maar tot een nadere invulling van die oplossingen is het vooralsnog niet gekomen.
De commissie streeft naar een nieuw samenhangend en duidelijk Europees asiel- en migratiebeleid.

Opdracht aan de commissie:
Welke concrete maatregelen stelt de commissie voor waarbij de landen die het meest betrokken zijn bij de migratieproblematiek voldoende worden ondersteund?

3. FEMM EP-Commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid

Bekijk

Het vraagstuk van een eenduidig Europees beleid t.a.v. genderidentiteit.

Iemand de mogelijkheid ontnemen om zijn/haar/hun identiteit te bepalen of iemands identiteit ontkennen wordt door iedereen ervaren als een vorm van psychisch geweld. De kern van wie wij zijn wordt bepaald door onze identiteit oftewel het beeld dat wij van onszelf hebben en naar andere toe uitdragen.

Gender verwijst naar de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die elke maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald. Dit hoeft niet overeen te komen met genderidentiteit, het gender waartoe iemand zichzelf rekent. Of je je man, vrouw of anders voelt. Voor de meeste mensen komt hun gender en genderidentiteit overeen met het biologisch geslacht.

In de westerse samenleving wordt verwacht dat mensen zich volgens een van de twee genderrollen gedragen. Een andere genderidentiteit wordt nog vaak als afwijkend gezien/gevoeld. De behoefte groeit bij inwoners van EU-lidstaten om wettelijk de mogelijkheid te krijgen om niet meer louter ge√Įdentificeerd te worden als¬† ‚Äúman‚ÄĚ of¬† ‚Äúvrouw‚ÄĚ, maar om hun eigen genderidentiteit te bepalen alsook dat deze zelfgekozen identiteit door de overheid wordt erkend.

In afzonderlijke lidstaten is al sprake van wetgeving hieromtrent, maar op Europees niveau is er nog geen wet- en regelgeving vastgelegd. Genderidentiteit is niet een vanzelfsprekendheid in alle Europese landen

Opdracht aan de commissie:
Wat moet de Europese Unie bewerkstelligen om te zorgen voor een gemeenschappelijk beleid ten aanzien van genderidentiteit?

4. TRAN EP-Commissie Vervoer en toerisme

Bekijk

Het vraagstuk van achterhaalde transporttechnieken.

In het rapport van de European Environment Agency (EEA) uit 2016 (meest recente cijfers die beschikbaar zijn) staat dat transport verantwoordelijk is voor bijna 30% van de totale CO‚āā-uitstoot van de EU, waarvan 72% afkomstig is van wegtransport.

Ondanks het feit dat lucht- en scheepvaart ieder minder dan 3,5% van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU uitmaken, zijn ze √©√©n van de snelst groeiende oorzaken van CO‚āā-uitstoot die bijdragen aan klimaatverandering. De uitstoot van internationale scheep- en luchtvaart is tijdens de voorbije twee decennia met bijna 31% (scheepvaart) en 130% (luchtvaart) gegroeid.

In een resolutie die vóór de COP25 klimaattop werd aangenomen, eiste het Europees Parlement een ambitieuzere aanpak om de uitstoot in de lucht- en scheepvaart te verminderen.

Ondanks regionale initiatieven zoals de TGV is het Europese personen- en goederenvervoer nog steeds gebaseerd op traditionele en daarmee vervuilende technieken, terwijl er ambitieuze en veelbelovende nieuwe projecten zijn die veel meer vanuit een ‚Äúout-of-the-box‚ÄĚ-gedachte tot stand komen. Denk daarbij aan de hyperloop (vacu√ľmtrein) van Elon Musk of de initiatieven om de zeppelin een nieuw leven in te blazen.

Opdracht aan de commissie:
Welke nieuwe technieken en initiatieven moeten door de EU op Europees niveau omarmd gaan worden om het Europese vervoer toekomstbestendig én groen te maken?

5. LIBE EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

Bekijk

Het vraagstuk van de spanningen tussen nationale en Europese wetgeving.

Een van de pijlers van de EU is dat het Europees recht boven het nationale recht gaat. Dit kan onder druk gezet worden door ontwikkelingen in losse lidstaten.

In verschillende lidstaten van de EU staan mensenrechten, vrije pers, de rechterlijke macht en daarmee de democratie onder druk vanwege nationale wetgeving. Deze staten beroepen zich op hun soevereiniteit en stellen hiermee de autoriteit van het Hof van Justitie ter discussie. De Europese Commissie en het Europees Parlement maken zich al langere tijd zorgen over deze ontwikkelingen. Tijdens het jaarcongres van de Internationale Federatie voor Europees recht (FIDE) in Den Haag op donderdag 3 november 2021 stelde Koen Lenaerts, president van het Europees Hof van Justitie, zelfs dat deze rechtsstaatcrisis mogelijk het voortbestaan van de EU in gevaar brengt.

De Europese Commissie heeft kritiek geuit op verschillende lidstaten en dit heeft al meerdere malen geleid tot procedures bij het Europees Hof. Ook binnen het Europees Parlement bestaan zorgen en het parlement heeft laten blijken kritisch te staan ten opzichte van landen die zich willen onttrekken aan het EU-recht. De Europese commissie en het Parlement hebben verschillende middelen tot hun beschikking om ervoor te zorgen dat lidstaten zich houden aan de Europese waarden.

Opdracht aan de commissie:
Hoe kan de EU reageren op ontwikkelingen in landen waar de Europese wetgeving moet wijken voor nationale wetten en initiatieven?

6. REGI EP-Commissie Regionale Ontwikkeling

Bekijk

Het vraagstuk van de braindrain in verschillende Europese regio’s.

Sinds jaar en dag vertrekken hoogopgeleiden (waaronder jongeren) uit regio‚Äôs in de Europese lidstaten, de zogeheten braindrain. Hun doel is elders in de EU een betere toekomst op te bouwen. Dat de oostelijke en zuidelijke lidstaten, aldus de concurrentie-index van het World Economic Forum, er wereldwijd het minste in slagen het talent vast te houden, schetst de urgentie van het probleem. Een op de vijf hoogopgeleiden vertrekt uit EU-lidstaten als Kroati√ę, Roemeni√ę en Bulgarije. Door de braindrain is het moeilijker om een goedlopende economie en een stabiele regio op te bouwen. Deze leegloop versterkt ook andere ontwikkelingen, zoals verouderde infrastructuur, verslechterd onderwijs en vergrijzing. Met het COSME-programma en het EFRO biedt de Europese Unie steun aan de lidstaten, maar dit blijkt niet voldoende te zijn om de braindrain tegen te gaan.

Opdracht aan de commissie:
Wat kan de EU doen om de verschillen in de sociaal-economische situatie tussen de diverse regio’s aan te pakken waardoor de braindrain beteugeld kan worden?

7. ECON EP-Commissie Economische en monetaire zaken

Bekijk

Het vraagstuk van de ter beschikkingstelling van de gelden uit het Europese herstelfonds.

De coronacrisis die de hele wereld en dus ook Europa hard treft, bewijst eens te meer het belang van een gecoördineerde Europese visie en aanpak. Dit is een must om ook in de toekomst de nu nog onbekende problemen het hoofd te bieden.

Money makes the world go round en dat is niet anders bij de aanpak van de gevolgen van grote calamiteiten. De coronacrisis wordt door de Europese Unie aangegrepen om de al eerder ingezette weg naar een duurzamere economie te versterken. De Europese Commissie lanceerde ‚ÄėNextGenerationEU‚Äô, het grootste Europese herstelplan ooit, met meer dan 800 miljard euro die in de vorm van subsidies en leningen ter beschikking staat van de lidstaten.

De opzet van het stimuleringspakket is de EU groener, digitaler en veerkrachtiger te maken voor de toekomst. Dit betekent dat de verschillende nationale plannen die worden ingediend bij de Commissie hiermee rekening zullen moeten houden. Het biedt dus kansen om juist nu een begin te maken met verduurzaming van diverse sectoren.

Dit brengt de lidstaten vaak in een spagaat. Ze willen hun economie zo snel mogelijk terug op de rails krijgen en hun bevolking zo snel mogelijk aan het werk krijgen, maar dat moet dan wel in niet-vervuilende, duurzame sectoren.
De EU-landen zullen slechts onder zeer strikte voorwaarden gebruik kunnen maken van gelden uit het stimuleringspakket.

Opdracht aan de commissie:
Aan welke voorwaarden dienen nationale herstelplannen te voldoen om te worden goedgekeurd door de Commissie en de andere lidstaten?

8. ITRE EP-Commissie Industrie, onderzoek en energie

Bekijk

Het vraagstuk van de bestrijding van de klimaatproblematiek in Europa.

De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat de aarde door de uitstoot van broeikasgassen opwarmt en dat extreme weersomstandigheden vaker voorkomen. Tijdens de klimaatconferentie van 2015 in Parijs hebben de deelnemende landen een klimaatakkoord gesloten, hoewel nu blijkt dat de doelen niet gehaald zijn. Daarom vond in 2021 opnieuw een klimaattop plaats, ditmaal in Glasgow, waar zo’n 120 regeringsleiders nieuwe afspraken moesten gaan maken.

De Europese Commissie wil dat de EU een voortrekkersrol speelt bij de uitvoering van het Parijsakkoord. Daartoe heeft de Europese Commissie in 2019 de Green Deal gepresenteerd, waarin de EU-lidstaten afspraken hebben gemaakt om de EU in 2050 klimaatneutraal te laten zijn.

In 2021 heeft de Europese Commissie de Green Deal uitgebreid met een plan om niet alleen een klimaatneutrale EU te realiseren, maar ook een klimaatbestendige EU. Dit betekent dat er ook maatregelen genomen moeten worden om goed om te kunnen gaan met veranderingen in het klimaat die niet af te wenden zijn.

Opdracht aan de commissie:
Aan welke doelstellingen van de Green Deal moet de EU prioriteit stellen om de meest urgente (Europese) klimaatproblemen het hoofd te bieden?

9. AFET EP-Commissie Buitenlandse zaken

Bekijk

Het vraagstuk over ‚Äėgrenzeloos’ Europa.

Sinds de allereerste ondertekening van de Schengenverdragen in 1985, zijn er overeenkomsten gemaakt voor vrij reizen voor personen tussen diverse Europese landen. De situatie in Europa is sindsdien erg veranderd.

De Europese Unie is gegroeid van 10 leden in 1985 (toen nog Europese Gemeenschap) naar 22 lidstaten in 2021. De twijfels ten aanzien van het vrije personenverkeer zijn toegenomen. De roep om het sluiten van de landsgrenzen en het beschermen van de nationale cultuur heeft een opkomst van populistische partijen in heel Europa tot gevolg.

Daarnaast betichten critici de EU vaak een ‚ÄėFort Europa‚Äô te zijn waarbij mensen uit niet-Schengenlanden worden buitengesloten. Vluchtelingen worden aan de grens gestopt achter metershoge hekken, terwijl ze enorme risico‚Äôs nemen om Europa binnen te komen en daarbij het leven kunnen laten. Grenslanden hebben direct met deze crisis te maken en willen of kunnen zich niet houden aan Europees gemaakte afspraken ten aanzien van de opvang van vluchtelingen. De randen van de Europese Unie lijken te sluiten.

Aan de de ene kant wil de EU dus vasthouden aan een open en verbonden Europa en ziet dit als een belangrijk ideaal. Aan de andere kant groeit de roep uit individuele lidstaten voor strenger grenstoezicht, zowel ten aanzien van de nationale grenzen als de grens van de Europese Unie.

Opdracht aan de commissie:
Welke (nieuwe) afspraken moeten er gemaakt worden om het ideaal van een grenzeloos Europa te bereiken?

10. ENVI EP-Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

Bekijk

Het vraagstuk over de afhankelijkheid van farmaceutische bedrijven.

In het bestrijden van de coronacrisis speelt de farmaceutische industrie een belangrijke rol. Miljarden aan publiek geld werd beschikbaar gesteld om coronavaccins te ontwikkelen, ook door de EU. Het belangrijkste was dat de vaccins op de markt kwamen. Er werden weinig eisen gesteld aan de prijs of de toegang tot die geneesmiddelen en vaccins. Met een ongekende snelheid werden verschillende vaccins op de markt gebracht. De lof was groot voor de fabrikanten.

Maar is er genoeg stilgestaan bij de bezwaren wat betreft de dominantie van een aantal bedrijven die de farmaceutische markt domineert en daarmee enorme winsten boekt met de verkregen patenten?

Nu de wereldwijde roep om de productie van vaccins te vergroten toeneemt, steken oude verhoudingen weer de kop op. De grote farmaceutische bedrijven willen hun patenten voor de samenstelling en het productieproces van de vaccins niet vrijgeven, waarvoor ze hun eigen argumenten hebben.

Zonder de grote farmaceutische bedrijven zullen veel producten niet op de markt kunnen komen, maar dit betekent vaak een ongewenste machts- en monopoliepositie en grote afhankelijkheid van deze bedrijven.

Opdracht aan de commissie:
Welke maatregelen kan de EU nemen om de afhankelijkheid van enkele grote farmaceutische bedrijven te verminderen?

11. AGRI EP-Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling

Bekijk

Het vraagstuk van de toekomst van de landbouw in Europa..

Het aanpakken van het klimaatprobleem is binnen de gehele Europese Unie een belangrijk thema. Ook op het gebied van landbouw moeten wijzigingen worden doorgevoerd om te zorgen dat de klimaatdoelstellingen behaald worden. Met de biodiversiteit gaat het rap bergafwaarts en in dichtbevolkte landen botsen nu al andere activiteiten, zoals woningbouw, duurzame energie en infrastructuur, met de zwaar gesubsidieerde intensieve landbouw en veehouderij.

De landbouwlobby is machtig, maar ook de economische positie van supermarkten die met elkaar willen concurreren en daardoor kiloknallers en stuntaanbiedingen in de schappen leggen, leidt tot problemen bij de wens van de Europese commissie om in 2030 25% van de landbouwgrond binnen de Europese Unie biologisch te laten zijn. De gehele keten moet worden meegenomen in de plannen van de commissie om deze te laten slagen, van boer tot burger, van CEO tot consument.

Opdracht aan de commissie:
Welke maatregelen moeten door de EU genomen worden, zodat in 2030 25% van de landbouwgrond in de gehele Europese Unie biologisch is?

12. CULT EP-Commissie Cultuur en Onderwijs

Bekijk

Het vraagstuk van kansen(on)gelijkheid binnen Europees onderwijs..

In veel EU-lidstaten blijkt een duidelijke scheiding in niveau en opleiding binnen de samenleving te zijn. Dit kan leiden tot polarisatie en segregatie en kan de kwaliteit van onderwijs doen dalen. Goed onderwijs is voor kansengelijkheid in de hele Europese Unie, zowel binnen de lidstaten zelf als tussen lidstaten onderling, belangrijk.

Per lidstaat, regio of zelfs streek is het beleid op onderwijs enorm verschillend en slecht te vergelijken. Geografische, etnische en sociaal-economische achtergrond van een leerling heeft een directe invloed op hoe kansrijk een succesvolle onderwijsloopbaan is.

Alhoewel de inrichting van het onderwijs een nationale aangelegenheid is, staat de Europese Unie lidstaten bij om gemeenschappelijke doelstellingen te ontwikkelen en het uitwisselen van kennis op het gebied van onderwijs te waarborgen.

Opdracht aan de commissie:
Hoe kan de EU zorgen dat de achtergrond van leerlingen minder van invloed is op hun kansen in het onderwijs?

GESCHIEDENIS

30 jaar MEP

Sinds 1989 deden meer dan 5000 jongeren uit Noord-Brabant en Vlaanderen mee aan het MEP. Wat begon als Brabantse aangelegenheid groeide uit tot evenement met een internationaal tintje. Het bewonderenswaardige niveau van de deelnemers zorgde ervoor dat de belangstelling voor het MEP de afgelopen decennia aanzienlijk toenam.

Prominente politici

De bijdrage van prominente politici zorgt steevast voor publiciteit. In 2013 sprak niemand minder dan Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, de algemene vergadering toe in een videoboodschap. Maar ook ander¬†politici, waaronder oud-staatssecretaris Frans Weekers en Tweede Kamerlid en oud-MEP’er Martijn van Dam, Commissaris van de Koning Wim van de Donk en Eurparlementari√ęr Wim van de Camp onderstreepten het belang van het MEP en leverden een bijdrage.

 

DOELSTELLINGEN

Doelen

Het MEP laat middelbare scholieren debatteren over actuele Europese kwesties. Deze actieve aanpak maakt de jonge deelnemers bewust van de betekenis van de Europese eenwording. Het MEP stelt zich dan ook de volgende doelen:

Activeren: jongeren de gelegenheid geven actief deel te nemen aan de opbouw van het nieuwe Europa.
Bewustzijn: jongeren bewust maken van politieke, economische, culturele, sociale en emancipatoire ontwikkelingen met het oog op de Europese eenwording.
Ontdekken: jongeren laten ontdekken wat de mogelijkheden zijn van een Verenigd Europa in een mondiale samenleving.
Inzicht: jongeren laten inzien wat de werkzaamheden en mogelijkheden van het Europees Parlement zijn en leren omgaan met democratische besluitvormingsprocessen.
Meedenken: jongeren laten meedenken, in wederzijds optimisme en vertrouwen, over Europese vraagstukken.
Ontwikkelen: jongeren de ruimte geven zich als Europese burger te ontwikkelen en deze uitdagende dimensie te verspreiden.

Jeanine Wagemakers

Jeanine Wagemakers

School: Stedelijk Gymnasium Breda
Vakken: docent Geschiedenis
Begeleider: vanaf 1999
Functie: secretaris

Eva Jongen

Eva Jongen

School: Merletcollege Cuijk
Vakken: docent Engels en coördinator leerlingzaken vwo
Begeleider: vanaf 2019
Functie: penningmeester

Gertjan Venhuizen

School: Newmancollege Breda
Vakken: docent economie en bedrijfseconomie
Begeleider: vanaf 2019
Functie: algemeen bestuurslid

Hedwig Steijger

Hedwig Steijger

School: St Janslyceum in 's-Hertogenbosch
Vakken: docent Biologie en Scheikunde
Begeleider: vanaf 2008
Functie: algemeen bestuurslid, speciaal verantwoordelijk voor MEP Nationaal

Hélène Kol

Hélène Kol

School: Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur
Vakken: docente Nederlands
Begeleider: vanaf 2004
Functie: algemeen bestuurslid, voorzitter

Kvk 17149005

Contact opnemen met de organisatie van het MEP kan via het volgende e-mailadres:

info@mepnoordbrabant.nl

Contact opnemen met een van onze bestuursleden kan via een van de volgende e-mailadressen:

voorzitter Luuk Nieuwenhuis
l.nieuwenhuis@mepnoorbrabant.nl

secretaris Sarike Roest
s.roest@mepnoordbrabant.nl

penningmeester Eva Jongen
e.jongen@mepnoordbrabant.nl

Sanne Lamont
s.lamont@mepnoordbrabant.nl

Vera van der Laan
v.vanderlaan@mepnoorbrabant.nl

Fotogalerie

Contact

Wil je meedoen aan de volgende editie van het MEP?

 • Ik word presidiumlid
 • Ik word commissievoorzitter
 • Ik word parlementari√ęr
 • Ik word journalist
 • Ik word begeleider
INSCHRIJVEN

  Geslacht
  Man
  Vrouw
  Zeg ik liever niet

  Voornaam

  Tussenvoegsel

  Achternaam

  E-mailadres

  Adres

  Postcode

  Plaats

  Telefoon mobiel

  School

  Eventuele dieetwensen (glutenallergie, vegetarisch enz.)

  Bijzonderheden

  Ouder 1 voornaam

  Ouder 1 tussenvoegsel

  Ouder 1 achternaam

  Ouder 1 tel. mobiel

  Ouder 1 tel. thuis

  Ouder 1 tel. werk

  Ouder 2 voornaam

  Ouder 2 tussenvoegsel

  Ouder 2 achternaam

  Ouder 2 tel. mobiel

  Ouder 2 tel. thuis

  Ouder 2 tel. werk