Meedoen aan het MEP is een hele ervaring. Je kruipt in de huid van een Europarlementariër. Een week lang ben je met niets anders bezig dan vergaderen, onderhandelen, speechen en debatteren. Dat vereist motivatie en doorzettingsvermogen. Hieronder lees je de meest gestelde vragen en het antwoord daarop:
Kan ik ook meedoen?
Als je school is aangesloten bij MEP Noord-Brabant en je zit in vwo 4 dan kun je solliciteren naar een plaatsje in de MEP-delegatie.
Welke scholen zijn aangesloten bij het MEP?
MEP Noord-Brabant werkt samen met MEP Vlaanderen. Elke editie doen er in totaal 20 scholen mee. Veertien uit Brabant; zes uit Vlaanderen.
Hoe werkt de landenverdeling?
Elke school vertegenwoordigt een EU-lidstaat en stuurt een afvaardiging van zes leerlingen. De deelnemers worden vervolgens verspreid over de twaalf verschillende commissies waar zij hun land vertegenwoordigen.
Wat moet ik aan?
Het MEP is een simulatie van het Europees Parlement. Je kruipt in de huid van een Europarlementariër en elke deelnemer wordt ook zo behandeld. Om je goed in te leven in deze rol, dien je je ook passend te kleden. Dus geen spijkerbroek, shirt, kort rokje of sneakers. De dresscode is: gekleed als een parlementariër. Nu heeft niet iedereen een mantelpakje of maatpak klaarliggen. Kijk daarom eens in de kast van je ouders of informeer bij vrienden of familie. Zelf iets kopen mag natuurlijk, maar is zeker niet verplicht.
Ook journalisten komen goed gekleed, zo breng je in stijl verslag uit.
Die dresscode valt eigenlijk toch wel mee?
Nee, we zijn daar heel precies in. Wie zich niet aan de dresscode houdt, wordt op maandag aangesproken door het presidium. Als je outfit op dinsdag niet in orde is, moet je – helaas – vertrekken.